;

Sunday, April 21, 2013

Feel This Moment

One day when the light is glowing,
I’ll be in my castle golden,
But until the gates are open,
I just wanna feel this moment...



IDEAL LIFE

As usual, lama sungguh membiarkan blog ini bersawang..heheheh...apapun ianya baik untuk pertumbuhan habitat spider-spider saya untuk berkembang biak menjadi spiderman hopefully satu hari nanti..ekekkeke...(saya adalah kipas susah mati superhero Spiderman sebenarnya). Hari ni, sempena hari Ahad yang sangat santai (since saya dapat break daripada perlu hadiri/uruskan apa2 bengkel) makanya saya mengambil peluang ini untuk mencoret sesuatu di blog saya. Saya suka dengan perkataan 'coret' sebab ia tidak mengikat saya dengan tatabahasa atau gaya bahasa yang betul.. hehehe...

Ideal life. Idealkah life kita sekarang? Saya akan berikan pendapat saya tentang tajuk ini di penghujung coretan saya nanti dan sekarang seperti biasa saya ingin memetik luahan atau pendapat sahabat handai saya mengenai perkara ini. Seorang sahabat yang masih single apabila ditanya tentang life, memberitahu bahawa dia perlu cuba sebanyak mungkin untuk menyimpan harta. Kumpul duit nak kahwin, beli kereta dan rumah, buat pelaburan tak kiralah di Public Mutual atau kawasan yang sewaktu dengannya dan melakukan aktiviti sosial bersama kawan-kawan. Dan yang paling penting dapat buat atau beli apa sahaja yang diimpikan. Itu pendapat si orang bujang. Beralih pula kepada mereka yang sudah berkeluarga/mendirikan rumahtangga, life yang dicari merupakan kebahagiaan bersama insan tersayang. Well, simple but meaningful! Seperti orang yang belum berkahwin, mereka sering diajukan soalan "bila nak kawin?" sementara yang sudah berkahwin pula diajukan soalan "bila nak ada anak?". Mungkin itulah erti life bagi kebanyakan orang di luar sana. Dan sebenarnya tanpa disangka, persoalan seperti inilah yang turut menyumbang dalam statistik keruntuhan akhlak dan institusi kekeluargaan di negara kita. Percaya tak? Macam tak percaya tetapi hakikatnya itulah ia. Kenapa jadi begitu? Cuba fikirkan, apabila si bujang yang kerap diajukan dengan soalan bila nak kawin tadi tu menjadi tertekan, apa yang ada dikepalanya cuma satu iaitu KAHWIN! Di sinilah bermula episod cerita kaut asal boleh untuk memenuhi kehendak. Belum sempat kenal lama, terus nak kawin. Bila dah kawin, mulalah nampak temberang si lelaki/perempuan, tiada keserasian, mencetuskan pergaduhan dan akhirnya diakhiri dengan perceraian. Bukankah itu menyumbang kepada gejala kejatuhan institusi kekeluargaan? Dalam akhbar pun sering laporkan perkara ini dan macam-macam usaha yang kementerian berkaitan lakukan namun pencegahan masih belum berjaya lagi. Nak tau apa yang saya rasa dapat membantu mencegah? Educate masyarakat kita supaya belajar untuk membina soalan selain daripada soalan2 yang hanya memberi tekanan kepada mereka yang berkenaan.

Itu kisah orang bujang. Meh pindah kepada kisah orang yang dah berkeluarga pulak. Ada seorang sahabat pernah berkata bahawa hidupnya hanya akan sempurna apabila sudah memiliki anak. Lalu Allah kurniakan seorang cahayamata kepadanya. Namun, apabila anak itu semakin membesar, dia masih merasakan hidupnya tidak bahagia dan dia masih tercari-cari dimanakah letaknya bahagia itu. Berkahwin belum pasti mendapat bahagia. Berdua belum tentu lagi serasi. Jadi, kenapa perlu memperjudikan hidup? Mengapa apabila sudah lahir seorang cahayamata ke dunia, ideal life yang dicari masih belum berjumpa? Jawapannya, pada hati masih terbuku satu rasa yang kurang senang pada seseorang atau sesuatu yang membuatkan kehidupan yang dijalani seakan-akan seperti satu bebanan yang perlu ditanggung. Aduh! Sakitnya kepala bila ini berlaku. Kita sangka kita sudah berkahwin dengan seorang lelaki/wanita yang ideal buat diri kita tapi sebenarnya lelaki/wanita ideal yang disangkakan hanya menjadi satu bebanan dalam hidup. 

Ok sekarang tiba masa untuk saya berikan pandangan. My concept of ideal life is to have a peace of mind, got control of my life and to allow myself to feel and to have happiness all the time. Walaupun pada waktu yang sangat buruk, kita tetap akan merasakan life is actually wonderful if compared to others. Thinking of that, it will help to ease my mind. Kadang2 kita tersilap dalam bereksperimentasi dengan kehidupan sendiri dan end up dengan dihadapkan sesuatu yang mendukacitakan namun ia tidak bermakna kita harus berterusan menyeksa diri, seolah-olah its the end of everything. Bahkan kita harus bangkit dari kegagalan, bina semula kekuatan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. Susah sebenarnya untuk kita jadi wanita yang kuat. Kita sering melihat diri kita perlukan sokongan dari keluarga, sahabat dan bila tiada semua itu, dunia kita terasa gelap. Saya telah melalui proses itu. Tanpa sesiapa (kecuali seorang dua teman), saya bina kekuatan untuk mendapatkan semula kebahagiaan yang saya telah cagarkan selama ini. Kebangkitan itu sendiri is priceless jika nak dibandingkan dengan apa yang saya kecapi pada hari ini. 

Akhir kata, seorang wanita boleh rasakan dirinya kuat kerana mampu mengurus anak dengan dua tangan sendiri tanpa dibantu oleh suami, tetapi cuba tanya pada hati pula, apakah itu yang hati mahukan. Kekuatan itukah yang sedang terbina dalam diri? Idealkah life sedemikian? Adakah bahagia yang kita perolehi? Tidak salah kalau saya katakan Ideal life anda hanyalah apabila anda dapat menurut kepada permintaan masyarakat dengan mengenepikan kehendak sendiri. Anda tahu tak betapa lemahnya diri anda apabila anda berada dalam keadaan itu????